Knepen för att tälta på vintern

Du kan campa året runt, det är bara olika förutsättningar. Du behöver lite extra prylar för att vintercampingen ska bli lika trevlig som på sommaren, men oroa dig inte. Vi har massor med knep och tips att dela ut!

Packningen

Fokuset ligger självklart på varmare kläder. Ett skönt underställ som du kan sova i och bära under dagen, en varm ytterjacka och täckbyxor samt fleecetröja under. Du ska klä dig i flera lager så du kan ta av eller ta på beroende på temperatur.

Tänk också på att skydda dig. Ska du passera över vatten behöver du isdubbar och säkerhetslina ifall du eller någon annan faller i vattnet. Du behöver också en ispik för att kontrollera isens tjocklek, den ska vara minst 10 decimeter för att vara säker att gå på.

På sommaren reflekteras ungefär 6 procent av ljuset av grönskan, på vintern är det hela 95 procent tack vare snön. Det innebär risk för näthinnorna och gör det svårt att se ordentligt. Under vandringar borde ni därför ha lämpligt skydd för ögonen, du ska helst använda solglasögon med bruna, grå eller svarta glas eftersom dessa har en högre säkerhetsklassning och är bättre på att filtrera bort skadligt UV-ljus.

Resa tältet

När ni hittat er campingplats ska ni börja med att undersöka snön. Om den är hård kan ni resa tältet som vanligt men är den mjuk behöver ni skotta bort det översta lagret och trampa ned snön, annars kommer ni att sjunka ner och sova obekvämt. Blåser det kan ni använda den bortskottade snön för att skapa en skyddande vägg runt tältet. Res alltid tältet med kortsidan mot vinden, det minskar vindens grepp om tältet och det prasslar inte lika högt på natten när vinden ökar i styrka. Varje vintertält behöver en absid, ett slags förtält, där du kan förbereda mat och kaffe med stormkök utan att behöva lämna tältet. Det är också en skyddad plats för er packning.