Campingtips – Åre

Åre är en av de mest kända och älskade skidorterna i Sverige, men det är också en perfekt plats att åka till om man känner för att campa, oavsett årstid.

Det första som slår en när man kommer till Åre är den fantastiska natur som omger en. Den lilla orten ligger vacker placerad mellan berg och vatten och kan erbjuda fantastiska utsikter vart man än vänder sig.

Väl på plats har man många alternativ på aktiviteter framför sig. Man kan så klart bara slappna av om man så önskar, men då missar man verkligen mycket som orten kan erbjuda. Under vintern är ju skidåkningen det mest självklara alternativet, och mängder mer turister kommer hit av just denna anledning.

Åre har faktiskt också varit värld för de enda två alpina världsmästerskap som hållits i Sverige, tillsamman med nästan 100 världscuptävlingar. Det största enskilda skidområdet i Åre är Åre By, som har 52 nedfarter och 22 liftar, och backar i alla fyra svårighetsgrader.

Men när snön smälter och sommaren kommer igång på allvar öppnas det upp för många andra sorts aktiviteter. Skidbackarna blir istället backar där adrenalinsökande resenärer åker downhill och isfria klippväggar gör det möjligt att testa på klättring för både nybörjare och erfarna klättrare. Riktigt varma sommardagar kan man istället utforska svala grottsystem.

Känner man för att gå ut och vandra är Åre ett stopp i S:t Olavsleden från Sundsvall till Trondheim. Detta är världens nordligaste pilgrimsled och är omkring 850 km lång. Den går genom all tänkbar terräng och passerar förbi många historiska platser.

Vill man ut på vattnet kan man antingen hyra en egen kajak och paddla runt eller ta en tur med M/S Drottning Sophia, Kallsjöns pärla, och avnjuta en lunch och lyssna på vattnet som kluckar mot skrovet.