Campa utomlands – Några tips

För den som har tänkt campa utomlands är det en rekommendation att sätta sig in i vilka regler som gäller. Det kan nämligen skilja sig relativt mycket mot att campa i Sverige. Ibland är det enbart små detaljer som skiljer men som ändå kan bli avgörande för om semestern blir lyckad eller upplevs som strulig. Några tips på vägen är:

Gasolen

Gasolen är camparens bästa vän. Framförallt när det gäller matlagning är gasolen något som gör det extremt enkelt. I Sverige kan man köpa nya gasoltuber på bensinstationer – men var köps de utomlands? Kontrollera detta i förväg för att inte komma till en situation då timmar behöver läggas på att hitta närmaste återförsäljare.

Körkort

Svenskt körkort räcker gott och väl i många länder. Men för att vara på den säkra sidan är det bäst att beställa ett internationellt körkort. Detta kostar inte speciellt mycket och kan underlätta en hel del på den kommande resan.

Hastighet

Finns det regler för hur fort man får köra med husbilen? En del länder har begränsningar gällande fordon som väger mer än 3,5 ton.

Försäkring

I hemförsäkringen ingår alltid en reseförsäkring. Men vad täcker den? Hur länge kan man vara utomlands? Prata gärna med försäkringsbolaget för att se om det även behöver tecknas en kompletterande reseförsäkring. Även gällande husbilsförsäkringen kan man se över om försäkringen täcker de behov man har. Detta inte minst gällande punkten ”Räddning” d.v.s. behov av bärgning vid motorstopp eller olycka.